Dünya Obezite Günü: Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği Basın Bildirisi

2

04.03.2025

Dünya Obezite Günü: Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği Basın Bildirisi

Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği’nden Önemli Uyarı: Obezite! Sessiz Salgın!

  • Dünyada her 8 kişiden 1'i obezite ile yaşamaktadır. Dünya genelinde yetişkin obezitesi 1990'dan bu yana iki kattan fazla artmış, ergenler arasında ise bu artış çok daha belirgin olarak dört katına çıkmıştır.
  • Günümüzde dünya nüfusunu oluşturan 18 yaş ve üzeri erişkinlerin 2,5 milyar’ı fazla kilo ile, 890 milyonu ise obezite ile yaşamaktadır.

Türkiye’de Her 5 Kişiden Biri Obezite Ile Yaşamaktadır.

  • Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023'te yayımladığı verilere göre Türkiye'de 15 yaş ve üstünde obezite oranı yüzde 20,2dir.  
  • 2022 yılında kadınların yüzde 23,6'sının obez ve yüzde 30,9'unun fazla kilolu, erkeklerin ise yüzde 16,8'inin obez ve yüzde 40,4'ünün fazla kilolu olduğu hesaplandı.

Obezite Neden Artıyor?

  • Obezite genellikle, enerji alımı (beslenme) ile enerji harcaması (fiziksel aktivite) arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra, obezite çoğu zaman obeziteye yol açan çevresel faktörler, yaşam koşulları, psikososyal etmenler ve genetik yatkınlıkla ilişkilidir.

Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Sorunları Nelerdir?

  • Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi nedeniyle sağlığı tehdit edebilen kronik ve karmaşık bir hastalıktır. Obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini artırır, kemik ve üreme sağlığını etkileyebilir. Ayrıca obezite, uyku ve hareket gibi yaşam kalitesini de belirgin olarak düşürmektedir.
  • Obezite, çocukluk ve ergenlik döneminde okul başarısını düşürebilir ve önemli sosyal etkilere yol açabilir.

Obezite Kanser Gelişimi İçin Önemli Bir Risk Faktörüdür!

  • Günümüzde elimizde bulunan bilimsel veriler obezitenin pek çok kanser türü ile nedensellik ilişkisini ispatlamıştır. Obezite, kadınlarda meme, rahim ve over (yumurtalık) kanseri, kadın ve erkeklerde karaciğer, bağırsak, pankreas, safra kesesi, böbrek, tiroid kanseri ve multiple myelom gelişme riskini arttırmaktadır.

Obezite Önlenebilir Ve Tedavi Edilebilir Bir Sağlık Sorunudur. Obeziteyi Önleme Ve Yönetme İçin Alınacak Bireysel Önlemler:

  • Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi,
  • Enerji alımının sınırlandırılması,
  • Fiziksel aktivitenin artırılması bulunmaktadır
  • Obezite ile mücadelede yaşam tarzı değişikliği, medikal tedaviler, uygun ve seçilmiş vakalarda cerrahi tedavi, konunun uzmanları tarafından uygulanabilir.

Obezitenin Cerrahi Tedavileri Tüm Dünyada Olduğu Gibi Ülkemizde De Başarılı Bir Şekilde Uygulanmaktadır.

Bariatrik Cerrahi (Obezite Cerrahisi) yalnızca obezite hastalığını tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, artrit ve asit reflüsü gibi diğer durumları da tedavi eder. Ayrıca, cerrahi müdahale, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve diğer hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltır. Yapılacak Bariatrik operasyonlar hayat kurtarıcıdır ve uygun hasta seçiminden sonra mutlaka gecikmeden uygulanmalıdır.